Schaduwzijde ook accepteren

Schaduwzijde

“Als ik gevoelens van waardeloos zijn in mezelf wakker maak, moet ik tegen mezelf zeggen dat ik  waardevol ben en hopen dat ik me later op de dag waardig zal voelen. Ik moet op mijn werk doen alsof ik me waardig voel, want waardeloos voelen is niet oké. Ik moet me de hele dag achter mijn masker van waardigheid verschuilen in de hoop dat niemand er doorheen zal kijken. Maar van binnen voel ik een stille wanhoop, wetende dat ik mezelf niet ben, allemaal omdat ik niet in staat ben om waardeloos te zijn.”

Schaduwzijde niet accepteren kost energie

In hoeverre herken je dit ook bij jezelf? Dat is begrijpelijk als je nagaat hoe we als kind hebben geleerd nooit negatieve dingen over onszelf te zeggen. Er is ons verteld dat bevestigingen dat we goed zijn (affirmaties) je waardevol zullen maken. Daarom verzetten we ons tegen negatieve aspecten van onszelf en veroordelen het soort persoon als waardeloos. Het gevolg is dat negatieve eigenschappen van onszelf in de schaduwzijde terecht komen. En dat kost energie, want je gaat een masker opzetten!

Accepteer jezelf met alles in je

Wanneer we negatieve eigenschappen in onszelf integreren, hebben we geen bevestigingen meer nodig omdat we weten dat we alles in ons hebben. Bijvoorbeeld bij zekerheid hoort ook angstig en overmoedig. En bij eigenwaarde, zelfvoldaan en minderwaardig. Je bent nooit alleen zeker of voelt nooit alleen eigenwaarde. Als we geloven dat we alleen de een of de ander kunnen zijn, zetten we onze interne strijd voort om alleen de juiste dingen te zijn.

Gevoelens die er niet mochten zijn

Zolang we anderen geen pijn doen, moeten we met vreugde onze woede uiten. Wanneer je oog in oog komt te staan met een aspect van jezelf dat je haat, druk dat dan uit. Druk het uit met de bedoeling al je oordelen, je schaamte, je pijn en je weerstand los te laten om dit verstoten aspect van jezelf terug te nemen. Het bezit van je schaduwzijde herstelt de natuurlijke neiging van je lichaam naar heelheid. Het is een verschuiving in perceptie, een verandering in de lenzen waar we doorheen kijken.

Hoe houden we het zelf in stand

Als we de wereld zien alsof we een hamer zijn, ziet alles eruit als een spijker. Onze percepties zijn altijd gekleurd door hoe we onszelf zien en de beslissingen die we nemen over wat goed en slecht, goed en fout is, wat we leuk vinden en wat we niet leuk vinden. Als je lenzen verschuift van ‘Ik ben in de wereld’ naar ‘Ik ben de wereld’, zul je begrijpen dat het niet alleen oké is om alles te zijn, maar het is ook essentieel.

Balans door coaching

Leer ook je negatieve aspecten te omarmen. Ik help je hierbij. Je leeft meer in balans door acceptatie van jezelf. Je kracht, creativiteit, helderheid en dromen herleven!