Extern Vertrouwenspersoon

Waar kan ik mee helpen als LVV-registervertrouwenspersoon?

  1. Opvangen, begeleiden en adviseren van personeel als er sprake is van ongewenste omgangsvormen of een misstand.
  2. Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie door bewustwordingsprogramma’s aan te bieden.
  3. Gevraagd en ongevraagd adviseren van bestuur en management in geval van ongewenste omgangsvormen.

Iedereen verdient een fijne en veilige werkomgeving

Ben ik door jouw werkgever aangesteld als vertrouwenspersoon, bel 06- 15 22 80 22 of mail en ik reageer binnen 24 uur. Je kunt veilig en vertrouwelijk je verhaal kwijt. Afspreken doen we op een voor jou veilige plek.

Veiligheid

Veiligheid is voor mij de basis voor leven en ontwikkelen. Als je je veilig voelt, ervaar je rust en ontspanning om je te ontwikkelen en je hebt oog voor je naasten. In dingen die ik doe, draag ik graag bij aan een veilige omgeving waarin deze omstandigheden aanwezig zijn. Vandaar mijn keuze voor de rol van extern vertrouwenspersoon. Ik ben integer, kan goed luisteren en garandeer vertrouwelijkheid.

Veilige basis

De werkgever schept een veilige basis voor iedereen die in een organisatie werkt. Er is beleid om de arbeidsomstandigheden veilig en prettig te maken. Er zijn afspraken over hoe prettig samen te werken. • HOE gaan we met elkaar om? • WAT zijn de regels? • WAT vinden wij integer en wat niet? Er is een meldprocedure waarin onder andere staat hoe je wordt beschermd als je een misstand meldt.

Kortom: Het is bij iedereen bekend hoe met elkaar te komen tot een veilige situatie op het werk.

Ongewenste omgangsvormen

Maar wat als er sprake is van ongewenste omgangsvormen of een misstand? Denk aan psychosociale arbeidsomstandigheden zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld. Voor degene die hiermee te maken krijgt, is het nog niet zo gemakkelijk. Want je kan in een ingewikkelde situatie terecht komen met tegengestelde belangen. Gedachten kunnen zijn: Kan ik hier blijven werken als ik iets hierover zeg? Wat betekent dit voor het bedrijf? Of Wat zullen anderen van mij vinden, ligt het aan mij?

Mensen zijn uniek!

We zijn allemaal uniek en effecten van een gebeurtenis zijn voor niemand hetzelfde. Ook al zitten twee mensen in dezelfde situatie, voor de ene hoeft gevoel van veiligheid niet hetzelfde te zijn als dat van de ander. Dit heeft te maken met wat we allemaal hebben meegemaakt in ons leven en welk effect dit soms nu nog heeft. Belangrijk om ons hiervan bewust te zijn!

Angst en schaamte

Angst en schaamte zijn niet te onderschatten factoren die grote impact kunnen hebben op een persoon. Loop je te lang hiermee rond, kan je eraan ten onder gaan. Je verliest de regie en komt in een negatieve spiraal terecht. Gevolg: ziekteverzuim, werkplezier neemt af, slechte resultaten. Om dit te voorkomen is een veilige en objectieve omgeving belangrijk.

Weer regie nemen

Erover praten helpt om weer regie te nemen. Bel daarom met de extern vertrouwenspersoon zodat je je hele verhaal kwijt kunt zonder angst voor gevolgen. Uitspreken wat er is gebeurd en hoe jij dat hebt ervaren kan je veelal helpen weer de regie te nemen! Ik luister zonder oordeel. 

Wacht niet te lang en bel of mail. Je bent van harte welkom!

Veiligheid om te ontwikkelen
Veiligheid belangrijk om te kunnen ontwikkelen
Luisteren, veiligheid bieden, adviseren
Oprechte aandacht