Blokkades en vitaliteit

Hoe beïnvloeden blokkades je vitaliteit?

Welke invloed heeft een blokkade op je vitaliteit? Niet elk trauma is levensbedreigend, maar kan je wel verhinderen om vrijuit te leven. Je voelt je net niet helemaal vrij en vitaal. Nare dingen die zijn gezegd of gedaan, gebeurtenissen die je hebt gezien of gevoeld. Je bent doorgegaan met leven en ervaart een blokkade waar je je vinger niet op kunt leggen.

Zo ook bij de moeder van een kind met lees en reken problemen. In het evaluatiegesprek over haar kind kwam ze erachter wat ze allemaal uit haar eigen jeugd nog niet heeft verwerkt. Welke gevolgen dit heeft in het contact met zichzelf en haar kind. “Nooit geweten dat het zo doorwerkte!” zei ze.

In ons leven kunnen we allemaal te maken hebben met psychisch letsel na een afschuwelijke gebeurtenis (trauma). Soms hebben we merkbaar last hiervan. En soms denken we dat we in staat zijn om de nare gevoelens weg te drukken. Voor de korte termijn werkt het meestal als we gaan bewegen, iets leuks doen, hard werken. Maar het komt na een poos weer terug.

Aanpak blokkades

Door te reflecteren op je doen en laten en motivaties uit je verleden, kun je voorkomen dat je in de toekomst patronen herhaalt die je eigenlijk wilt uitsluiten. Via coaching kun je op zoek gaan naar je eigen strategieën die je als kind hebt ontwikkeld als gevolg van onder andere trauma’s die je hebt opgelopen. Of trauma’s die je als volwassene nog niet hebt verwerkt.

Als je deze aanpakt, merk je dat in je lijf. Er komt ruimte en je ervaart dat het stroomt! Je voelt je vitaler in contact met jezelf en anderen. Het is nooit te laat om dit te doen.