Een gevoel van woede. Is dit goed of slecht? Wanneer ontstaat dit eigenlijk? Woedeaanval is een intense uitbarsting van de emotie boosheid. Wie woedend is op een ander heeft vaak een nauwe band met hem of haar. Het woedegevoel geeft de interesse weer in een ander mens.
Woede in een relatie
Ga bij jezelf na wanneer je woedend bent. Je zult ontdekken dat het in situaties is dat de “zielsbinding” in gevaar is. Dus degene om wie je geeft doet iets waardoor jij denkt dat jullie relatie kan verbreken. Woede is een gevoel dat ontstaat als iemand zich weert tegen het verbreken van een zielsbinding. Woedeaanvallen kunnen verhelderend werken in een relatie. De ander weet nu waar hij of zij aan toe is, wat de grenzen zijn.
Woede en liefde
Als ouder ben je niet altijd blij als je kind “iets doms” doet. Vandaar dat veel kinderen bij hun ouders woedegevoelens uitlokken om te testen of zij nog wel interesse hebben. Vooral adoptieouders kunnen hier veel last van hebben omdat er sprake kan zijn van verlatingsangst. Maar dit geldt ook voor partners die door verstrikkingen met hun eigen ouders elkaar niet goed kunnen liefhebben. Ze vinden in de woedereacties van de ander vaak de bevestiging dat deze hen toch niet onverschillig laat. Woede verbindt omdat er vaak teleurstelling in de liefde achter zit.
Haat
Woede heeft te maken met liefde, maar kan omslaan in haat. Bij woede kijk je elkaar nog in de ogen, bij haat kan men de ander niet meer in de ogen kijken. Er is alleen nog maar het beeld dat je van de ander maakt die je haat. Maar haat kan verdwijnen. Hiervoor is nodig dat je de ander weer in de ogen kan en wil zien. Dit om weer in contact met hem of haar te komen. In contact waarbij twee zielen elkaar raken.
Aan de slag met je woede
Waar komt jouw woede vandaan? Wil je meer begrip voor jezelf en de ander? Erken je woede en geef deze bewuste aandacht. Als coach help ik je graag hiermee.
Maak een afspraak https://www.jenniferhoogland.nl/contact-met-jennifer-hoogland-voor-coaching/