Stress

Stress, wat doet dit met je lichaam? Wanneer spreek je van stress? Bij stress leef je op je grens van je draagkracht en soms ga je erover heen!  Maar weet dat er kan ook sprake zijn van belasting, crisis of trauma. Soms gebruiken we deze reacties door gebeurtenissen in ons leven door elkaar. Herken ook de andere reacties. Want dit kan je helpen om op een juiste manier weer balans aan te brengen. Lees hieronder meer.

Wat is stress?

Stress is aanwezig indien we voor korte tijd of over een langere periode op de grens van onze draagkracht leven. Stress spreekt de reserves van ons lichaam en brein aan. Chronische stress leidt tot een verbruik van deze reserves en tot een overbelasting en daarmee tot lichamelijke beschadigingen. Je kunt hierbij denken aan uitval van je organen en ook psychische beperkingen zoals concentratieproblemen, geïrriteerdheid en denkblokkades. Loop hiermee niet te lang rond.

Belasting

Door belasting kunnen wij lichamelijk, psychisch en innerlijk groeien en rijpen, in het bijzonder door optimale belasting die onder onze maximale belastbaarheid ligt. Denk aan een gebeurtenis of situatie die je minder leuk vindt, maar geen blijvende schade aanricht. Bijvoorbeeld als een kind van tien jaar of ouder te maken krijgt met het plotseling missen van een ouder die voor een poos weggaat. Het kan de emoties in de hand houden zodat hij/zij controle heeft over zijn/haar gedrag. Deze zelfde gebeurtenis kan door een baby of peuter anders worden ervaren. Als stress of trauma.

Crisis

Een crisis kenmerkt zich doordat verschillende stressfactoren die elk op zich nog te verwerken zouden zijn, samenkomen en een ineenstorten van de verwerkingscapaciteiten tot gevolg hebben. Je moet op meerdere vlakken iets doen op hetzelfde moment (brand, een gillend kind, een overlopend bad). Door het wegvallen van de afzonderlijke stressoren kan de handelingsruimte herwonnen worden. Stressoren zijn de factoren die een trigger zijn voor het aanmaken van stresshormonen. Een crisis vormt ook een kans op een totaal nieuw begin.

Trauma

Bij een trauma hebben we daarentegen met de onmogelijkheid te maken om aan de traumasituatie te ontkomen.  Door het trauma ontstaan blijvende verliezen. De oude toestand is niet meer te herstellen, wat bijvoorbeeld bij een crisis beslist wel binnen het bereik van de mogelijkheden ligt.

Wat herken jij bij jezelf?

Niemand weet wat er in het leven op je pad zal komen. Met welke gebeurtenissen je te maken krijgt en welke reacties. Door bewust te leven kun je deze reacties herkennen als je met ze te maken krijgt. Herken ze en geef ze de benodigde aandacht.

Ik help je graag om weer in balans te leven.