Herfst en balans

Herfst

De wereld verandert voortdurend. Er is maar één echte zekerheid: alles verandert. Zo nu ook het weer. De herfst is aangebroken of bijna aangebroken. Weerdeskundigen gaan ervan uit dat de herfst van 1 september tot en met 30 november loopt, precies 3 maanden dus. Dan lees je weer dat officieel de herfst loopt van 21 september tot en met 20 december. De astronomische herfst begint op 23 september 2023 om 08.50 uur. Dag en nacht duren even lang. Drie tijdstippen dus voor aanvang van de herfst.

Herfst, wat gebeurt in dit jaargetijde

De zon heeft steeds minder kracht omdat hij lager staat en buiten wordt het steeds kouder. Afscheid van de zomer. De wintertijd gaat weer in. Bomen en planten maken zich op voor de winter. Je ziet veel vruchten en zaden in het bos. Gele, rode en oranje bladeren op de grond, prachtige paddenstoelen, onstuimige dagen, de vogeltrek. En ondertussen maakt de natuur zich klaar voor de naderende winter.

Verlaagde weerstand

Er wordt weer opgeroepen voor de griepprik en andere vaccinaties. Aandoeningen van de luchtwegen doen zich weer voor. Niezen, hoesten, snotteren zijn aan de orde van de dag. Ook de dikke darm speelt op, denk aan een zwakke immuun functie, infecties. Je hoort meer neerslachtigheid om je heen of mensen die last hebben van depressieve stemmingen, droge huid, droge ogen, enzovoorts.

Element metaal

In het systeem van de vijf elementen correspondeert het element metaal met dit jaargetijde en op lichamelijk niveau met de longkringloop. De herfstenergie is de kracht van het afscheid. Een zucht bij het afscheid, het ononderbroken ritme van de in- en uitademing, de laatste ademtocht waarmee het leven wegvloeit. Denk aan de positieve emotie levensmoed: loslaten wat niet meer bij je hoort en openstaan voor nieuwe dingen. Waardige acceptatie: ruimte geven aan het leven zoals het zich aandient. En overgave dus ook aan verdriet.

Evenwicht aanbrengen

Door zelfreflectie volg je je eigen gedachten, gevoelens en herinneringen die je bezighouden. Naast afscheid bergt de herfst ook een nieuw begin in zich, een overgang van het ene zijnsniveau naar het volgende. Luister wat je gevoelens je te vertellen hebben, welke levenswijsheden ze kunnen schenken. Sta ze toe om deel uit te maken van jou als mens. Alleen maar verdrietig zijn lange tijd heeft invloed op de longen. Je energie kan stagneren.

Verzorging

Als je het element metaal liefdevol wil verzorgen kun je dat doen door in de keuze van je voedingsmiddelen ook scherpe kruiden te kiezen. Zorg ook dat je maaltijd lekker ruikt. Drink voldoende om droogte of uitdroging te voorkomen. Het liefst water. Bijvoorbeeld munt hoort ook tot de voedingsmiddelen van element metaal. Wie dit regelmatig gebruikt, stimuleert hiermee ook de longkringloop.

Herfst en Balans

Wanneer jij in balans bent, betekent dit dat je geest, lichaam en ziel in overeenstemming zijn met elkaar. Dit zorgt voor een gevoel van vrede, rust en tevredenheid. Evenwichtig eten helpt een gevoel van balans en welzijn te ervaren.

Nieuwsgierig geworden, laat me weten!