Fris kijken!

Fris kijken met een open blik

We kijken meestal door gedachten en meningen die we in de loop der jaren hebben gevormd. Onze gedachten fungeren als een soort sluier die ons belemmert om fris te kijken.

Kinderen hebben vaak een frisse blik. Als ze bijvoorbeeld kijken naar een hond, vragen ze zich af: “Wat is een hond? Waar komt hij vandaan? Waar gaat hij naartoe? Wat doet hij hier? Waarom heeft hij deze vorm? Wat voelt hij?”  Als volwassene kan het zijn dat jij denkt: “O, weer een hond. Ik zie gewoon een hond.” Heb je er één gezien, heb je ze allemaal gezien. De nieuwsgierigheid is eraf, dus zie je de hond nauwelijks.

Kijken als een kind en je fantasie de vrije loop laten

Wanneer je geest verandert, doemen er vaak nieuwe mogelijkheden op. In feite verandert alles wanneer je dingen op verschillende niveaus tegelijk kunt zien, wanneer je zowel volheid en verbondenheid als individualiteit en gescheidenheid kunt zien. Het bereik van je denken wordt groter. Dit kan een uitermate bevrijdende ervaring zijn. Het kan je uittillen boven het beperkte in jezelf verdiept zijn. Het kan dingen in breder perspectief plaatsen. En het zal zeker de manier waarop je met de hond omgaat veranderen.

Waarnemen

Wanneer je dingen door de lens van oplettendheid waarneemt, ga je dingen altijd op een nieuwe manier waarderen, omdat je waarnemingen veranderen. Maakt niet uit of dat is tijdens het mediteren of in je dagelijks leven, gewone ervaringen kunnen plotseling buitengewoon worden. Dit betekent niet dat ze niet gewoon meer zijn. Elke ervaring is nog steeds gewoon wat zij is. Het is alleen zo dat jij ze nu meer in hun volheid waardeert.

Fris kijken en de volheid waarderen

Neem bijvoorbeeld eten, een gewone activiteit. Het feit dat je lichaam je voedsel kan verteren en er energie uit kan halen is buitengewoon! Wat doet je tong, je wangen, de biochemische processen waardoor het eten wordt afgebroken en opgenomen om je lichaam van brandstof te voorzien? En verder afvalproducten scheiden. Giftige stoffen niet laten ophopen en ga zo maar door!

Het punt is: Neem een ruimer standpunt in als je dingen wil oplossen. Kijk met een frisse blik! Vraag je af wat de reikwijdte is van je probleem, wat is de relatie tussen de verschillende op zichzelf staande delen, en hoe ziet het probleem als geheel eruit? Coaching kan jou hierbij helpen!