Adem in, adem uit

Adem in en uit, klinkt  zo eenvoudig en logisch. Wat brengt dit ons? Een gezonde ademhaling vergroot de vitaliteit en schept gunstige omstandigheden voor ontspanning. Een efficiënte, gezonde ademhaling is niet hetzelfde als een diepe ademhaling. Via je ademhaling beïnvloed je je levensenergie, waarbij je de stroom en verspreiding van energie leert beheersen. Er zijn verschillende soorten ademhaling.

Meer over adem

De buikademhaling zorgt ervoor dat zelfs de kleinste bloedvaatjes, de haarvaten, zich ontspannen en geleidelijk verwijden, zodat er meer bloed en levensenergie doorheen kunnen stromen. Met behulp van oefeningen kan de natuurlijke manier van ademen jouw normale manier van ademen worden. Een ontspannen ademhaling kan helpen je op het heden te concentreren en gezonder om te gaan met problemen.

Open of geblokkeerd

Je ademhaling is open wanneer je een rustige ademteug kunt nemen, die vanuit je diepe onderbuik tot aan je keelgebied komt. De ademhaling zoekt als het ware de ruimte om door te kunnen stromen in een ontspannen lichaam. Kom je minder ver dan je zou verwachten, dan heb je te maken met een fysieke begrenzing. Die kan ontstaan door stress van dit moment of door een blokkade ergens in je lichaam waardoor je adempatroon zich beperkt. Stagneert de ademhaling onderweg dan kun je met ademoefeningen het lichaam vrij maken zodat er ruimte ontstaat.

Invloed op de adem

We voelen lading als we boos zijn, opgewonden, seksueel geprikkeld, bang, verliefd of in andere emotionele staten verkeren. Dit heeft invloed op onze ademhaling. Enkele situaties waarin we lading voelen:

  • als we in ons overleven worden bedreigd
  • spannende film zien
  • diepe spirituele band krijgen
  • kunstwerk aan het scheppen zijn.

Te veel geladen mensen kunnen zich angstig, rusteloos, bang of machteloos voelen. Bovenmatige lading wordt als stress ervaren. Je organen kunnen hieronder lijden.

Ervaar zelf je adem via een oefening!

Merk je dat je je onrustig voelt en de hele tijd gedachten oppoppen? Doe deze oefening zo’n 5 minuten.

  1. Zorg dat je rechtop zit. Sluit je ogen.
  2. Observeer je ademhaling, zonder die te veranderen en zonder oordeel.
  3. Telkens wanneer je ontdekt dat je weg dwaalt van je adem en aan iets anders denkt, breng je je aandacht terug naar je ademhaling; daar ligt de focus van je geest.
  4. Volg je inademing, de pauze en daarna je uitademing en blijf dit steeds herhalen.
  5. Betrap je jezelf op een gedachte? Geen probleem – je laat die gaan en brengt je aandacht weer bij je ademhaling.

Meer ervaren?

Via coaching of training kun je verder aan de slag met je ademhaling. Zorgen voor een doorstroom van je ademhaling waardoor je energie vrijkomt en je met meer plezier in het leven staat. Ik help je graag hiermee!