Vitaliteit en emoties

Sterke emoties beïnvloeden onze vitaliteit.

Als we door een sterke emotie als angst of woede worden bevangen, dienen we onze aandacht op onze buik te richten. Angst of woede zitten in het hoofd. Door in ons hoofd te blijven worden we overstroomd door gevoelens. Toch blijven de meesten van ons in ons hoofd tijdens emoties of woede in plaats van naar de buik te gaan. Met een overstroming als gevolg!

Wat zie je bij een boom?

Als we onszelf met een boom in een storm vergelijken, dan zie je dat de kruin van de boom, de top, heel onstabiel en kwetsbaar is. De wind kan de kleinere takken elk moment afbreken. Maar kijk je naar de boomstam, dan zie je dat de boom stevig geworteld en roerloos staat.

Tijdens de storm van sterke emoties of woede is de top van de boom ons hoofd. Daarom helpt het ons als we de aandacht richten op onze buik. De boomstam die geworteld is en stevig staat. We beginnen met aandachtig ademhalen, waarbij we letten op de ademhaling en het op en neer gaan van de buik.

Emoties en storm luwen

Hoe krachtig de emotie ook is, ze zal er even zijn en ook weer wegebben. Je dient je ervan bewust te zijn dat je emotie niet meer is dan een emotie. Ze komt, blijft even en gaat daarna weer weg. Net als bij een echte storm. Waarom zou jij er aan ten onder gaan? Houdt in gedachten dat elke storm van je emoties zal luwen als je je richt op jouw buik.

Aandacht maakt vitaler

Dus bij sterke emoties als angst of woede kunnen we het beste in- en uitademen. Terug naar de buik. We geven ons lichaam de aandacht die het op dat moment nodig heeft. En dat maakt ons vele malen vitaler!