Vitaliteit en beperkte vrijheid

Vitaliteit: Hoe is dat in corona tijd?

Onze vitaliteit wordt op de proef gesteld in tijden van maatregelen die ons beperken. Hoe ga jij om met je vitaliteit? De laatste tijd viel een aantal woorden mij op. Ik heb een paar geselecteerd die allemaal met een v beginnen en de betekenis weer opgezocht.

Vertrouwen:

Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep. In de huidige situatie worden we met verschillende informatie geconfronteerd. Wat is “waar”, wat en wie geloven en volgen we? Welke risico’s zijn er als we weer gaan opstarten met scholen. Kwetsbare groepen ondersteunen op minder dan 1,5 meter afstand. Wie wel en wie toch niet.

Verduren:

ongemak of lijden verdragen of ondergaan. Hoe lang nog kunnen we in deze situatie op 1,5 meter van onze dierbaren leven? Onze behoefte aan contact uitstellen. Grootouders die hun kleinkinderen niet kunnen knuffelen. Onzekerheid over hoe lang maatregelen nog duren. Nog even geduld hebben of toch maar “het risico” nemen?

Verdelen:

1) Aan ieder zijn deel geven 2) Delen 3) Divideren 4) Doseren 5) Ieder zijn aandeel geven 6) Ieder zijn deel geven. Van 1 tot en met 6 allemaal van toepassing op de huidige situatie. Wie heeft recht waarop als er steun wordt verleend door de overheid of gemeente? Hoe verdeel ik mijn inkomen over de hele maand om toch nog uit te komen? Wie mag zijn zaak openen, krijgen aandeelhouders nog dividend uitgekeerd? Moeten we alleen KLM redden of ook onze cultuursector? Welke bijdrage levert wie? Duivelse dilemma’s die we in korte tijd opgelost willen hebben om weer hoop en houvast te krijgen.

Vrijheid:

toestand dat iemand/iets vrij is. 1) Autonomie 2) Onafhankelijkheid 3) Onbelemmerdheid  4) Ongebondenheid 5) Ongedwongenheid 6) Privilege 7) Speelruimte 8) Toestand van vrij te zijn. Sinds maart leven we met maatregelen om het virus maximaal te controleren. In ons doen en laten worden we beperkt. Je dient na te denken als je van huis gaat. Ga je in de rij staan of een rustig tijdstip bedenken om toch direct een winkel binnen te kunnen lopen. Juist dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. En we vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Niet groots, maar in “stilte”.  Creatieve oplossingen bedenken en toch de toestand van vrij zijn voelen. Want je vrij voelen laat zich niet beperken.

Verduurzamen:

het bewerken zodat je het goed kunt bewaren. De natuur herstelt zich in deze tijd waarin we ons minder verplaatsen en daardoor minder uitstoten. Wat doen we straks als we weer meer bewegingsvrijheid hebben?

Vitaliteit:

krachtig en energiek. Ondanks alles wat om je heen gebeurt toch krachtig weten te blijven en energie ervaren om veranderingen te transformeren. Deurtjes sluiten met “oude gewoonten” en nieuwe dingen ontdekken. Rouwen en vieren, eigenlijk net zoals 4 en 5 mei!