Eten

Eten in ongekende tijden

We zitten in een ongekende situatie door de Corona crisis. Ongekend omdat pandemieën de hele wereld raken. Gelukkig komen ze niet jaarlijks voor en het is alweer een tijd geleden dat de laatste is geweest waardoor velen van ons dit verschijnsel niet kennen. In eerste instantie begonnen mensen te hamsteren. Ondanks twijfel hebben wij dit niet gedaan. We houden vertrouwen dat er ook op de lange termijn genoeg te eten blijft om gezond in leven te blijven.

Toevlucht nemen

Verveling, boosheid, verdriet en depressie kunnen ervoor zorgen dat we onze toevlucht nemen tot eten. Bij boodschappen doen haal ik daarom zo min mogelijk chips en andere “dooreet” snacks in huis. Overeten kan de stofwisseling behoorlijk wat problemen bezorgen en bijdragen tot het opkomen van woede. Het kan ook te veel energieën genereren. Energie die niet op constructieve wijze wordt benut, kan makkelijk ontaarden in onder andere energie van woede en geweld.

Goed eten, minder eten

Als je aandachtig en met plezier eet, zul je merken dat je maar de helft van de hoeveelheid nodig hebt, waartoe je ogen aanzetten. Onze ogen zijn veelal groter dan onze maag. Als ik een moment van verveling tegenkom, sta ik daarbij stil en ervaar wat er in me omgaat. Wil ik snacken? Hoe voelt mijn maag, is die leeg? Wat vraagt aandacht waarvan ik me niet bewust ben? Door daarbij te blijven merk ik dat het me beter lukt mijn toevlucht tot eten te stoppen.

Meer tijd nemen om te genieten van eten

Niet alle afspraken gaan door in deze tijd omdat we niet kunnen samenkomen. Ook hebben we meer tijd omdat we bijvoorbeeld minder reizen. Wat als deze tijd wordt benut om met zorg en intensiteit eten klaar te maken en van elk stukje voedsel te genieten? Als het voedsel heel langzaam wordt gekauwd tot het vloeibaar is, nemen onze darmen de voedingsstoffen beter op! Je eet met smaak en je lichaam reageert er positief op. Een win win situatie, want ondanks de crisis blijf je vitaal!